De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners in een prettige buurt wonen en naar elkaar omkijken. Het buurtwerk draagt eraan bij dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, meedoen (aan activiteiten) en betrokken zijn bij hun buren en buurt. Hoe kan het buurtwerk nu en in de toekomst het beste deze bijdrage blijven leveren? 

Waarom een toekomstvisie?

Samen met de buurthuizen heeft de gemeente ontdekt dat de laatste jaren de behoefte aan buurtactiviteiten aan het veranderen is. Veranderingen die zichtbaar zijn in de maatschappij en ook veranderende wensen bij de nieuwe generatie gebruikers van de buurthuizen. De gemeente gaat samen met buurthuizen een nieuwe koers bepalen. Maar niet voordat we inwoners, gebruikers, vrijwilligers en professionals die betrokken zijn bij buurtwerk vragen om hun ervaring of mening. 

Op 23 februari heeft de gemeenteraad ingestemd met de toekomstvisie buurtwerk. Hiermee is de bezuiniging van EURO 100.000,- van de baan. Nu kan worden gestart met het opstellen van het uitvoeringsplan buurtwerk voor de komende jaren. Ook zullen hierbij buurthuisbezoekers en inwoners van Heemskerk weer betrokken worden.

Het streven is het uitvoeringsplan in het vierde kwartaal van 2023 af te ronden.